Grill dla zaawansowanych – ciekawe innowacje i dodatkowe funkcje
2011-03-03

Zdarza się dosyć często, że zaczynamy od prostego pomysłu wymurowania ogrodowego grilla. Z czasem pomysł rozrasta się do rozmiarów skomplikowanej konstrukcji. Nawet jeśli panujemy nad swoją wizją i nie pozwalamy sobie na nadmierną rozbudowę grilla, warto pamiętać o kilku dodatkowych elementach, które w trakcie użytkowania okażą się niezbędne.

 

Bez względu na wielkość planowanego grilla, murowana konstrukcja jest dosyć ciężka, dlatego zanim przystąpimy do budowy, musimy odpowiednio przygotować podłoże. Aby nasza mini budowla była odpowiednio stabilna zaczynamy od utwardzenia gruntu. W pierwszej kolejności usuwamy warstwę najżyźniejszej gleby o grubości ok. 20 cm. Następnie wyrównujemy odkrytą powierzchnię podsypką z piasku o grubości ok. 10 cm. Na samym końcu kładziemy warstwę betonu o grubości ok. 10 cm.

 

W przypadku gliniastego terenu musimy koniecznie pod warstwą piaskowej podsypki umieścić warstwę stabilizacyjną, najlepiej usypaną ze żwiru lub tłucznia drogowego. Warto także pamiętać o tym, że jeśli wokół grilla planowane jest wyłożenie kostki, wówczas podkład betonowy układamy jedynie w obrębie konstrukcji, nie musimy betonować dodatkowej przestrzeni, służącej za ew. podest.

 

Kiedy już mamy przygotowane podłoże, przystępujemy do wmurowania ścian podstawy do wysokości paleniska. Pamiętajmy o tym, by korzystać z praktycznych rozwiązań, większość fachowców zaleca, aby wnętrze podstawy pozostawić puste – dzięki takiemu rozwiązaniu zyskamy doskonały schowek na opał.

 

Mając przygotowaną podstawę, możemy przystąpić do budowy paleniska. Specjaliści z hurtowni Felix zalecają wykorzystanie w tym celu cegły klinkierowej. Cegły stawiamy na rąb, zaś w każdej spoinie, umieszczamy zbrojenie.

 

Palenisko osłaniamy z trzech stron ścianami – tak powstaje komora paleniskowa. Ruszt powinien mieć możliwość regulacji przynajmniej na trzy poziomy, dzięki temu zachowa większą funkcjonalność, niż konstrukcja z nieruchomym rusztem. Doskonałym oparciem rusztu mogą być celowo niewypełnione spoiny między cegłami, możemy także po prostu użyć kątownika. Pamiętajmy także, iż pozostawiając także specjalne podcięcia w ściankach, zostawiamy sobie mocowania na ruszt.

 

Okap najczęściej występuje w postaci cienkościennej skorupy z zaprawy, uzbrojonej tynkarską siatką stalową. Możemy go wykonać bezpośrednio na ściankach okalających palenisko lub wykonać jako samodzielny element i gotowy umocować na konstrukcji.

 

Aby grill był funkcjonalny, nie można zapomnieć o tym, by nieopodal paleniska urządzić miejsca do spożywania potraw, a także do ich przygotowania. Doskonałym, lecz dosyć kosztownym pomysłem jest połączenie grilla z altaną i dostawienie do jej ścian pergoli. Takie rozwiązanie gwarantuje nam duży stopień niezależności od kaprysów pogody.

 

Absolutnie rewolucyjnym pomysłem i najbardziej wielofunkcyjnym rozwiązaniem jest połączenie grilla z wędzarnią. Dawniej przy wielu domach, przede wszystkim na wsi można było spotkać przydomową wędzarnie. Zazwyczaj korzystano z nich jedynie w święta. Czasem były one instalowane na strychach, wkomponowane w konstrukcję komina. Oczywiście w obecnych czasach takie rozwiązanie jest całkowicie niemożliwe do zastosowania. Możemy jednak wybudować wielofunkcyjną konstrukcję do wędzenia, grillowani, a nawet pieczenia chleba.

 

Dzięki nowatorskiemu połączeniu wędzarni, pieca, grilla a nawet rożna możemy przygotować na wiele smakowitych sposobów szeroki wachlarz produktów – mięs, ryb, warzyw a nawet wypieków. Nie potrzebujemy specjalnej okazji, wystarczą jedynie chęci.

 

Wędzarnie z paleniskiem do grilla wykonane są najczęściej z kamienia polnego, piaskowca lub ocynkowanej blachy. W sprzedaży możemy także dostać wersję mobilną, na kółkach. Wybudowanie wędzarni jest dosyć problematyczne, dlatego konieczne jest skorzystanie z usług fachowca. Największą trudność sprawia poprawne wyprowadzenie komina tak, aby dym z paleniska doprowadzony wyprowadzony został do komory wędzarniczej a nie na zewnątrz.

Specjalista budowlany

mgr Aneta Raksimowicz

powrót do listy