Dzisiaj przepis na szybkie i dobre danie wiosenne.
2015-05-25

Cesarz Oktawian August mawiał: Zrób to zanim ugotują się szparagi, co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej. Historia szparagów sięga starożytności, ich wizerunek obecny jest na sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. Pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.



Składniki:


ü  Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g


ü  Pierś kurczaka – 500 g


ü  Zielone szparagi – 1 pęczek


ü  Pomidorki koktajlowe – 10 szt.


ü  Świeży tymianek


ü  Papryka słodka – 1 łyżeczka


ü  Oliwa – 2 łyżki


ü  Sól, pieprz


 


Przygotowanie:


 


Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.


Smacznego!
powrót do listy