Pestki dyni – zdrowy dodatek do posiłków
2015-06-06

Pestki dyni do dodatek uniwersalny w kuchni. Można je dodawać do zup, sałatek czy mieszanki muesli, a także chrupać jako przekąskę. Ich obecność w diecie gwarantuje zaś dostarczanie wielu witamin, kwasów tłuszczowych oraz makroelementów. Do tego poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci i reguluje pracę wielu narządów wewnętrznych.


 Zdrowa Ekologiczna Żywność


Kwasy tłuszczowe wielokrotnie nienasycone to najważniejszy element składy pestek dyni. Regulują one pracę układu krążenia, a także zapobiegają wysokiemu poziomowi złego cholesterolu i późniejszej miażdżycy. Ponadto zawiera witaminę E, B1, B2, B6, A, C oraz witaminę D. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz krwionośnego, a także regulują pracę nerek. W pestkach dyni obecne są również minerały: beta-karoten, potas, cynk i selen , które odpowiadają m,in. Za prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz prawidłowy wzrost zębów. Mogą również skutecznie poprawiać trawienie oraz pobudzać metabolizm. 
www.fmb.pl

powrót do listy