Najdziwniejsze kanapki świata!
2015-06-11

Jeśli chcielibyśmy opisać typową polską kanapkę najpewniej byłaby to bułka pszenna z szynką, żółtym serem i pomidorem. Jednak w różnych zakątkach świata, kanapki wyglądają zupełnie inaczej. Niektóre połączenia są naprawdę egzotyczne. Sprawdźcie dwa przepisy na najdziwniejsze kanapki świata!                                         
 Jeśli chcielibyśmy opisać typową polską kanapkę najpewniej byłaby to bułka pszenna z szynką, żółtym serem i pomidorem. Jednak w różnych zakątkach świata, kanapki wyglądają zupełnie inaczej. Niektóre połączenia są naprawdę egzotyczne. Sprawdźcie dwa przepisy na najdziwniejsze kanapki świata!   Kanapki


Słowo kanapka nie bez powodu kojarzy nam się z meblem. Pochodzi ono od francuskiego canapé, które dawniej oznaczało sofę. Kanapka wzięła się ze skojarzenia – wędlina na przekrojonej bułce przypomina poduszki ułożone na kanapie. Konotacja prosta jak sam pomysł! Niektórzy twierdzą, że kanapkę wynalazł John Montagu, 4. hrabia Sandwich. Najprawdopodobniej wiąże się to jednak z… Woodym Allenem, który hrabiego umieścił w swoim słynnym opowiadaniu o wynalezieniu kanapki.


W zależności od strony świata, kanapki bardzo się od siebie różnią. Zacznijmy od bliskiej nam Danii. Słynna jest tam kanapka o intrygującej nazwie Nocna przekąska weterynarza. Jest to kromka żytniego chleba z masłem, kawałkiem pasztetu z gęsich wątróbek, smalcem, galaretką z sosu po pieczeniu mięsa, smażoną cebulką, jabłkiem oraz (to jeszcze nie koniec) plastrami pieczonej  wołowiny. Na Sycylii z kolei możemy zjeść kanapkę z lodami. Gelato to słodka bułka z lodami. W Wielkiej Brytanii kanapki jada się z frytkami. Jeśli mamy ochotę na tę specjalność poprośmy o Chip butty. W Finlandii natkniemy się na połączenie kanapki z hot – dogiem, natomiast przenosząc się w stronę Azji możemy napotkać kanapkę Yakisoba – to japońska specjalność z makaronem. W Wietnamie zjemy Bánh mì – rodzaj bagietki nadziewanej kiszoną marchwią, rzodkwią japońską, warzywami i chilli. W wersji wegetariańskiej serwuje się ją z…jajecznicą.


Zaczynając kulinarną wycieczkę po kanapkach świata, warto zacząć od prostej, ale przepysznej włoskiej specjalności. Panini to wykwintna wersja naszego tosta – Panini można przyrządzić w wielu kombinacjach. W przypadku wersji z salami i boczkiem, skupmy się na dobraniu wysokiej jakości składników, ponieważ to one decydują o smaku. Przygotowanie kanapki nie powinno zajmować nam wiele czasu, dlatego warto skorzystać z wędlin paczkowanych. Boczek w plastrach oraz salami z zielonym pieprzem od ZM Pekpol będą idealnymi składniami znakomitej kanapki – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


Naszą drugą propozycją jest zdecydowanie cięższa wersja kanapki. Sloppy Joe to amerykańska kanapka wymyślona w barze w Key West. Okazała się tak pyszna, że szybko zdobyła sławę w całych Stanach. Połączenie jest proste, ale musi być naprawdę smakowite. Sloppy Joe to  mięso mielone z dodatkiem cebuli i sosu pomidorowego zamknięte w chrupiącej bułce. 
Zaskoczmy swoje kubki smakowe i na chwilę zdradźmy tradycyjny chleb z serem i szynką. Wyruszmy w kanapkową podróż dookoła świata!


WŁOSKIE PANINI Z SALAMI I BOCZKIEM


Składniki:


·         2 ciabatty lub inne włoskie bułki


·         150 g mozzarelli


·         opakowanie salami z zielonym pieprzem ZM Pekpol


·         opakowanie boczku z plastrach ZM Pekpol


·         szczypta tymianku


·         pomidor


·         kilka liści sałaty lodowej


  • Przygotowanie:

  • Bułki rozciąć wzdłuż, ułożyć na nich plastry mozzarelli, salami, pomidorów i sałaty. Boczek podpiec na grillu lub patelni. Chrupiący boczek ułożyć na kanapce. Dodatki posypać tymiankiem. Zamkniętą bułkę zapiec w opiekaczu.

  • Smacznego!

  • AMERYKAŃSKI SLOPPY JOE
    Składniki:

    ·         2 duże pszenne bułki


    ·         opakowanie mięsa mielonego ZM Pekpol


    ·         1 puszka pomidorów


    ·         pół łyżki musztardy


    ·         1 cebula pokrojona w kostkę


    ·         1 ząbek czosnku


    ·         sól, pieprz
    Przygotowanie:


    Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone. Gdy mięso będzie dobrze podsmażone, dodać pomidory i musztardę. Gotować, aż sos lekko odparuje. Mięso podawać w bułce, którą wcześniej można podpiec w opiekaczu lub piekarniku.


    Smacznego!

    powrót do listy