Gazowa, elektryczna, indukcyjna – jaką kuchenkę wybrać?
2015-12-14


Zajmując się aranżacją kuchennej przestrzeni, doborem odpowiednich mebli oraz urządzeń, jedną z ważniejszych decyzji staje się wybór kuchenki. Można wymienić wiele jej rodzajów. Do najpopularniejszych zaliczają się gazowe, elektryczne (a w tym żeliwne albo ceramiczne) oraz indukcyjne. Wobec bogatej oferty kuchenek pojawia się pytanie dotyczącego tego, czym należy kierować się przy ich zakupie? Niewątpliwie pośród najistotniejszych zagadnień znajdą się koszty eksploatacji, funkcje płyty grzewczej, piekarnika, rozmieszczenie palników lub pól grzewczych, a także dodatkowe udogodnienia. Skupiając się na pierwszym z wymienionych elementów warto zaznaczyć, iż kuchenki mogą być zasilane gazem (poprzez podłączenie ich do gazu ziemnego lub butli gazowej), energią elektryczną bądź równocześnie gazem oraz prądem. Zaletami kuchenki gazowej są oszczędność i możliwość wykorzystania grzania od spodu, a podstawową wadą – nierównomierne rozprzestrzenianie się ciepła. Pozytywną cechą kuchenek elektrycznych jest wspomagania jej działania przez tzw. termoobieg, natomiast negatywną – wyższy koszt użytkowania. Wobec tego najkorzystniejsze zdają się być kuchenki gazowo-elektryczne, w których gaz zasila płytę grzewczą, a prąd piekarnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w nowoczesnym budownictwie coraz rzadziej zakłada się instalacje gazowe, dlatego też wybór ulega zawężeniu. Innymi ważnymi kwestiami są zakres funkcji płyty grzewczej i piekarnika. W zależności od odmiany kuchenki mogą one posiadać od dwóch do czterech palników dostosowanych zarówno do większych, jak i mniejszych garnków lub patelni. Co więcej, w kuchenkach elektrycznych można zwiększyć powierzchnię pola grzewczego podwójnie albo nawet potrójnie. Natomiast w odniesieniu do piekarników powinno się uwzględnić to czy posiadają grill (określany inaczej opiekaczem), rożen oraz – wspominany już wcześniej – termoobieg. Z kolei wśród dodatkowych usprawnień wskazuje się zwłaszcza na programatory, możliwość samooczyszczania i zabezpieczenia m.in. przed wydostawaniem się gazu bądź oparzeniem o drzwi piekarnika.

powrót do listy